Geen categorie

De geschiedenis van Givenchy

Van de vele grote Franse modehuizen is Givenchy nog altijd een van mijn favorieten. Dit modehuis werd in 1952 opgericht door Hubert Givenchy. De reden dat Hubert zo’n liefde voor mode opbouwde was omdat zijn moeder geobsedeerd was met modemagazines. Om deze reden koos hij ervoor om ook mode te gaan doen. Daarna werd hij al snel succesvol in de Franse modewereld. Givenchy is recentelijk overleden in 2018 vandaar dat we dit artikel aan hem wilden wijden. Hij was slechts 17 jaar oud toen naar Parijs vertrok en werkte voor grote ontwerpers zoals Jacques Fath, Robert Piguet en Lucien Lelong. Uiteindelijk opende hij zoals we aangaven zijn eigenmodehuis in 1952.

Pers en cliënten

4 jaar later was hij de eerste ontwerper die tegelijkertijd zijn nieuwe collectie aan de pers en de cliënten liet zien. Dit was nogal een gebeuren aangezien de pers het belangrijk vond collecties van ontwerpers te zien een paar weken voordat ze publiekelijk werden uitgebracht. Givenchy kan gezien worden als de grondlegger van de stijl casual chic. Over het algemeen werkt Givenchy vaak met effen kleuren en weinig patronen. 

Givenchy stond erom bekend om persoonlijk met zijn cliënten te werken en onder deze cliënten waren een aantal grote namen. Zo werkte hij met Lauren Bacall, Elizabeth Taylor en prinses Gracia van Monaco. Maar misschien wel zijn grootste cliënt en persoonlijke muze was Audrey Hepburn. Zij droeg zijn creaties veel, zowel in haar films als in het dagelijks leven. Een van onze persoonlijke favorieten zijn de geuren van Givenchy. Hij lanceerde deze in 1957 en tot op de dag van vandaag maakt hij fantastische geuren met warme tonen. 

Ander werk

De eerste 25 jaar van zijn carrière werkte Givenchy aan vrouwenkleding maar in 1973 bracht hij ook een mannencollectie uit. Hij noemde deze eerste collectie ‘Gentleman Givenchy’. In de jaren zeventig werd duidelijk hoe briljant Givenchy daadwerkelijk was en hoe breed zijn talenten. Zo was hij in 1973 bijvoorbeeld de ontwerper van het interieur van de Lincoln Continental. Daarnaast begon hij ook met het uitbrengen van tafellinnen, decoratiestoffen, een juwelenlijn en schoenen. Givenchy heeft een lange tijd gewerkt maar trad uiteindelijk in 1995 met pensioen. In de jaren erna namen een aantal prominente namen het merk over maar die begonnen uiteindelijk ook hun eigen lijnen. In 2005 trad de Italiaan Riccardo Tisci in dienst. Hij staat aan het hoofd van dit legendarische modemerk tot aan de dag van vandaag. 

Geef een reactie